top of page

ESKİYE RAĞBET OLSAYDI, OLDU...

İŞ PLANIM-EL EMEĞİ-DEĞİŞİM-DÖNÜŞÜM

Küçük şeyler büyük fark yaratır. The smallest things make the biggest difference.

Büyük farklar küçük bir adımla başlar. Big differences start with a small decision.

Sahip olduklarımızı çöpe atarak yok etmek yerine yeniden yeni hallerini kullanışlı hale getirip hayata döndürmek...

Dünya barışı için çalışmak, resim, müzik, dans, el sanatları, dil öğrenme, bitki ve hayvanlar konusunda bilinçlenmek.

Günlük hayatın ve boş zamanların verimli bir şekilde değerlendirilmesi için hayatın devamlılığını tehdit eden kolaycılık, boşver'cilik, üretmeden kazanma, kültürel değerlerin yok edilmesine karşı her yaştan bilinçli bireylerle çeşitli konularda iktisadi değer yaratacak üretimlerin ve faydalı geri dönüşümlerin ekonomiye kazandırılarak bütçeye katkı sağlamak...

Teknolojinin doğru yönde kullanımı ile birlikte hayatın gerçekliğinin farkındalığını oluşturma yönünde bilinçli, özgüvenli, çağdaş, paylaşımcı ve aynı zamanda tüketici bireyler olarak gıda, ambalaj, oyuncak, vb. tüketim ürünlerinin doğru ve verimli kullanımı yolunda bilinç sahibi olmak ve bu bilincin gelecek nesillere aktarılması için üretici bireylere dönüşerek gerekli sorumluluğun verilmesi çalışmalarını yerine getirmek.

Teknoloji çağında yetişenlerin sanal ortamdaki gibi hayatı kendi denetimlerinde olduğu yanılgısı içinde algılamalarının yarattığı sakıncaları elimine etmek.

Sanal dünyanın dışında, gerçek bir dünyada yaşamanın her yaştan bireyin sorumlulukları olduğu bilinci ile araştırma ve geliştirmenin teşvik edilmesi, forum ortamında tartışma ve bilgi paylaşımı.

Elinde eski ve değerli elişi göznuru eşyaları olanlar buraya resim gönderebilsin, kendi eserlerinin hikayeleriyle yayınlandığını çevrelerine duyurduğunda daha çok tanınan bir site olsun.

Sipariş ver

Sipariş al

Eski ama kullanılabilir olup da elden çıkarılacak eşyalar bir bedel karşılığında satışa sunulmak üzere sergilenir.

Atık malzemeden örnegin pazar çantası, pet minderi, obje elbisesi, vs. ya da artık iplerden bere, hırka, eldiven, tablo, vs.

ÇALIŞMALAR

.

.

ASKIDAN ALIŞVERİŞ

Nasıl çalışır?

• Ürün hikayesi ve fotograf siteye konur, çeşitler sergilenir ve gruplanır.

• Dikiş, örgu gibi üretimi mümkün olanlara sipariş notu da eklenir.

• Mevcut ürünlere EY (emek-yetenek) yöntemi uygulanır.

giyecek, yiyecek, mobilya, e-çöp, vs. faydalı ve kullanılabilir hale dönüştüren, değiştirebilen, EY(emek-yetenek) karşılığında değiş-tokuşla kazansın, hayatı değişsin.

Sipariş yöntemi:

Yapılması istenen bir ürünü almak için model, ölçü ve fiyat belirtilerek sipariş verilir. Bu siparişi üstlenmek isteyen EY sahibi eserlerini yayınlayarak içinden seçilmesini teklif edebilir.

Satış yöntemi:

Eşyanın gerçek haliyle fiyatı da belirtilerek fotoğrafı gönderilir, talep olursa satış gerçekleşir, bedeli sahibinin hesabına geçer.

Bağış yöntemi:

Eşyanın gerçek haliyle fotoğrafı gönderilir, depoda yayınlanır, EY yöntemi ile dönüştürüp satmak isteyen eşya sahibi ile iletişime geçerek nereden alacağı konusunda anlaşır. Ürünün öncesi ve sonrası fotoğraflanarak satışa sunulur, bedeli EY sahibinin hesabına geçer.

Dönüşümü mümkün olmayanların herhangi bir parçasından başka bir şey elde etme imkanıyla da satışa sunulabilir.

Satışı gerçekleşen her üründen websayfasının giderleri için küçük bir miktar kesinti uygulanarak kalanı eşya sahibine veya toplum yararına çalışan kuruluşlara eşya sahibinin bağışı olarak gönderilebilir ve eşya sahibinin bağış yaptığına dair belge kendisine iletilir.

1. İŞ PLANI ÖZETİ

1.1 İş Fikrinin Kısa Tarifi:

İş Fikrimin temeli: Yaratıcılıklarını kullanarak atık malzemelerden hazırladıkları ürünlerini satmak isteyenlere aracılık edecek bir web sayfası kurmaktır.

ASKIDAN ALIŞVERİŞ

Nasıl çalışır?

Kurulacak websitesinde (örnek isimler :askidanal.com, bit.com, buyittrailer.com, bitpazari.com) kendi emeğiyle üretim yapanların ürünlerini satışa sunmaları ve satış gerçekleştiğinde bedelinin sahibine ve sayfa masrafları için küçük bir miktar ayrılması şeklinde çalışan bir hizmet faaliyeti olacaktır.

Ürün hakkında aydınlatıcı bilgi ve yapılış hikayesi ile öncesi-sonrası fotografları websitesine konularak çeşitler sergilenecek ve gruplanacak.

Örneğin;

Gıda, bozulmayan ürünlerden elma, kuşburnu, kayısı gibi meyvalardan meyva kurusu, tarhana, reçel, ev ekmeği, vs.

Websitesinin ismiyle logolu şık bez torbalarda satışı yapılabilecek.

Dikiş, örgü, işleme gibi önceden hazırlanmış veya sipariş kabul edilen ürünler sergilenebilecek.

Giyim, az kullanılmış ve temiz olma şartıyla kıyafet, ayakkabı, çanta, vs tamir, bakım ve onarımla değiştirip dönüştürerek çalışır hale getiren, öncesi-sonrası fotoğraflarıyla yeniden yeni haliyle satışa sunulabilecek.

Faydalı ve kullanılabilir hale dönüştüren, değiştirebilen, EY(emek vererek yeteneği karşılığında) değiş-tokuşla kazanmak isteyenler bu websitesini tercih edebilecek.

Ya da eşya sahibinin istediği şekilde bir dönüşüm yapılacaksa değişen parça bedelini (belgelemek şartıyla) ilave ederek hizmet verilebilecek.

Mobilya ve çeşitli eşya satışı, ev eşyası, mutfak ve banyo ürünleri, müzik aletleri, vs. satışına sahibinden.com gibi bedelsiz aracılık edilerek tanıtım yapılması sağlanacak ve reklam geliri elde edilebilecek.

2.2 Girişimcinin İş Fikrini Seçme Nedenleri

Neden böyle bir iş fikrini seçtiğinizi yazınız.

El emeği yeteneği olan aile desteği ve hızlı tüketim çağında atık malzeme bolluğunu hammadde olarak değerlendirmek ve böylece çevreye katkıda bulunarak geri dönüşümün değerini kullanmak.

Dünya barışı için çalışarak resim, müzik, dans, el sanatları, dil öğrenme, bitki ve hayvanlar konusunda bilinçlenerek hayatın devamlılığını tehdit eden kolaycılık, boşver'cilik, üretmeden kazanma, kültürel değerlerin yok edilmesine karşı her yaştan bilinçli bireylerle çeşitli konularda iktisadi değer yaratacak üretimlerin ve faydalı geri dönüşümlerin ekonomiye kazandırılarak bütçeye katkı sağlanması...

Teknolojinin doğru yönde kullanımı ile birlikte hayatın gerçekliğinin farkındalığını oluşturma yönünde bilinçli, özgüvenli, çağdaş, paylaşımcı ve aynı zamanda tüketici bireyler olarak gıda, ambalaj, oyuncak, vb. tüketim ürünlerinin doğru ve verimli kullanımı yolunda bilinç sahibi olmak ve bu bilincin gelecek nesillere aktarılması için üretici bireylere dönüşerek gerekli sorumluluğun verilmesi çalışmalarını yerine getirmek.

Sanal dünyanın dışında, gerçek bir dünyada yaşamanın her yaştan bireyin sorumlulukları olduğu bilinci ile araştırma ve geliştirmenin teşvik edilmesi, forum ortamında tartışma ve bilgi paylaşımı. Teknoloji çağında yetişenlerin sanal ortamdaki gibi hayatı kendi denetimlerinde olduğu yanılgısı içinde algılamalarının yarattığı sakıncaları elimine etmek.

2.3 Girişimcinin hedefleri

2.3.1 Kısa Dönemli Hedefler

· Birinci yıl sonunda .......satış yaparak ........ TL ciro yapmak.

· En az .... satış merkezi ile düzenli ilişkiler kurmak

· .... adet ..... makinesi almak

· Düzenli bir üretim sistemine geçmek

· Birinci yıl sonunda en az .... yeni ürün grubu geliştirmek

·

Gibi hedefleri maddelendirebilir veya düz yazı halinde anlatabilirsiniz.

2.3.2 Orta Dönemli Hedefler

· ...

· ...

2.3.3 Uzun Dönemli Hedefler

· ...

· ....

3.İŞLETMENİN NİTELİKLERİ VE KURULUŞ DÖNEMİ PLANI

3.1 İşletmenin Yasal Statüsü

Şirketin oluşturacağı ciro ve vergi avantajları da göz önünde bulundurarak Şahıs şirketi veya limited vb. türüne karar veriniz.

4. İŞLETMENİN PİYASA VE TALEP ÖZELLİKLERİ ARAŞTIRMASI

4.1 İş Fikrinin İçinde Bulunduğu Sektör / Alt Sektörler ve Özellikleri

ÖRNEK (BÖLÜM GİRİŞİ BU ŞEKİLDE YAPILABİLİR) :

İş Fikri “Çevre” sektörü ve onun altında yer alan “Atık Değerlendirme” alt sektöründe yer almaktadır.

Türkiye’de “Çevre” sektörü teknoloji, rekabet avantajları, yatırım vs. gibi boyutlarıyla gelişmiş olarak adlandırılabilecek bir sektördür. Bu özellikler göz önünde bulundurulduğunda bu sektörü daha çok büyük ölçekli işletmeler oluşturmaktadır. Aşağıda Türkiye’de bu sektörde faaliyet gösteren firmalar ve ..... yılı sonu itibariyle kapasite bilgilerine yer verilmiştir.

Ürünün Türkiye ve yurtdışındaki türlerinden burada bahsedilebilir. Bu bölümde amaç, içinde yer aldığınız sektörün son yıllardan bugüne gelişi ve bundan sonraki gidişatı hakkında da bilgi vererek iş fikrinize olumlu görüş katmasını sağlamaktır.

4.2 İşletmenin İlişki İçinde Olacağı Piyasalar ve Temel Özellikleri

4.2.1 Hammadde ve Üretim Malzemelerinin Sağlanacağı Piyasalar

Hammadde ve yardımcı malzemelerinizi nerelerden temin etmeyi planlıyorsunuz? Temin yapacağınız piyasanın genel özellikleri ve çalışma şekli nasıldır? (Sipariş büyüklükleri, sipariş süreleri, ödeme koşulları gibi)

4.2.2 Makine-Ekipman ve Araç Gereçlerin Sağlanacağı Piyasalar

Üretim sürecinde ihtiyaç duyulan başlıca makineler nelerdir? Hangi özelliklere sahip olmalıdır? Bu makinelerin temin edileceği piyasaların genel özellikleri nelerdir? Temin yapacağınız alternatif firmalar hangileridir?

4.2.3 Önemli Hizmet Tedariklerinin Sağlanacağı Piyasalar

Muhasebe, nakliye, patent başvurusu, ürün tasarımı, temizlik hizmetleri ... gibi hizmet tedariği yapacağınız konular nelerdir?

Tedarik yapılacak işletme veya kişiler hakkında genel bilgi veriniz.

4.2.4 İşgücünün Sağlanacağı Piyasa

İşletmede ihtiyaç duyulan işgücünün sağlanacağı piyasaların belirgin özellikleri nelerdir? Nerelerden iş gücü tedariki yapacaksınız? İş gücü bünyenizde sürekli mi bulunacak yoksa dönemlik/mevsimlik veya haftanın belirli günleri mi çalıştıracaksınız? Başka bir işletmeden mi taşeron olarak yararlanacaksınız?

Yaratıcılığını kullanarak gelir elde etmek isteyen öğrenciler, işlevselliğini sürdürmek isteyen genç emekliler, bilgi birikimiyle eğitim vererek faydalı olma doyumuna sahip olmak isteyen yaşlılar,

İş gücü tedariki yaratıcılığı ile gelir elde etmek isteyen toplumun her kademesinden herkesle yapılabilecektir.

Her türlü atıktan emeği ve yeteneğiyle üretim yapıp bunların satışını gerçekleştirmek isteyenlere gelir kapısı açılması amaçlanmaktadır.

Uygulamalar hayata geçirilirken bunların nasıl yapıldığına dair eğitimler verilerek el emeğinin üretime dönüştürülmesinde süreklilik sağlanması planlanmaktadır.

Örnekler çoğaltılabilinir. Kişilerin yaratıcılığına bağlı olarak tekstil artıklarından uygun (kumaş, iplik, vs) kısımlarıyla bez veya dokuma tekniğiyle çanta benzeri satışı kolay ürünler

Tohum veya çekirdekten yetiştirilecek bitkilerin nikah şekeri olarak satışı

Çöp konteynerleri çevresine bırakılan ve belki de işe yarayacak halde iken hurdacıların sökümü sırasında işlevselliği tamamen yok edilen eşyalardan geriye kalanların kullanımı, vb.

4.3 Ürünün Müşteri Kitlesi ve Bu Kitlenin Talep Özellikleri

4.3.1 Ürünün Müşteri Kitlesi

Mal veya hizmetlerinizin sunacağınız bireysel veya kurumsal müşteri grupları nelerdir?

Çevre korumaya katkıda bulunmak isteyen kişi veya kurumlar...

4.3.2 Müşteri Kitlesinin Talep Özellikleri

Yukarıda belirttiğiniz müşteri gruplarının genel özellikleri ve ürün talep özellikleri nelerdir?

Müşteri gruplarının genel özellikleri gençlerin eğitimi ve gelişimi, insan sağlığına ve

sürdürülebilir enerji konularına önem vermeleri olup ürün talep özellikleri ise çevre korumaya

önem verdiklerini gösterebilecekleri ürünler olmasıdır.

İlk etapta sunum yapacağınız bölgedeki müşterilerin nitelik ve nicelik bakımından özellikleri

nelerdir?

ÖRNEK: Bölgedeki tahmini müşteri sayısı, gelir, yaş, cinsiyet özellikleri gibi demografik veriler...

Tüketim ve atıkları çoğaltmak yerine eğitim ve gelişimin önemine inanan kişilerin desteklediği vakıflar

Talebin Oluşumunu Sağlayan Nedenler

Müşteriler neden bu mal veya hizmetleri talep ediyor ve kullanıyorlar?

Sunduğunuz mal veya hizmet müşterinin hangi ihtiyacını karşılamaktadır.

Müşteriler bu ürünleri kullanarak doğrudan çevreyi koruyarak gençlerin eğitim ve gelişimine katkıda bulunmuş olduklarından memnuniyet duyacakları öngörülmektedir.

Müşterilerin ürünü talep etme sıklığı, talep büyüklüğü, talep edilen dönemler nelerdir?

Alışverişin arttığı eğitim dönemi başlangıcı, bahar dönemlerinde düzenlenen kermesler,

Ürün talep etme sıklığı ve büyüklüğü:

4.4 Rekabet Analizi

4.4.1 Müşterilerin Ürünleri Mevcut Temin Şekli

Potansiyel müşterileriniz şu an, sizin sunacağınız mal veya hizmeti nereden ve kimden

temin etmektedirler? (Temin edilen yer-kişi, sizin üretim yaptığınız aynı bölgede olmak zorunda değildir. Dışarıda üretilip sizin sunum bölgenize ulaşan mal veya hizmetleri de göz önüne alınız)

Kermeslerde satılan el dokuması çantalar Türk el sanatlarıyla benzer özellikler taşıyan

Meksika, Portekiz gibi ülkelerden ithal edilmektedir.

4.4.2 Rakipler Hakkında Genel Değerlendirme

Belli başlı rakipler hakkında bilgi verirken güçlü özellikleri ve zayıf taraflarını yazmak ta faydalı olur. Rakiplerin ürün çeşitleri, yaklaşık kapasiteleri, satış miktarları ve ciroları hakkında bilgi edinmeye çalışınız. Rakiplerinize karşı alacağınız önlemler nelerdir?

Son Yazılar

Hepsini Gör

ESKİYE RAĞBET OLSAYDI, OLDU...

İŞ PLANIM Küçük şeyler büyük fark yaratır. The smallest things make the biggest difference. Büyük farklar küçük bir adımla başlar. Big...

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page